The Critic

Donald Sutherland 5 legjobb filmje

2024. június 21. - The Critic

Június 20-án egy valódi színészleganda távozott az élők sorából: a Kanadában született Donald Sutherland. A színész 88 évesen, hosszú betegeskedés után hunyt el Miamiban. Emléke azonban közöttünk marad, mert egy hihetetlenül gazdag életutat és filmográfiát hagyott ránk örökül. 2017-ben kapott Oscar életműdíjat és kétszer is megítélték neki a Golden Globe-ot (nem beszélve egyéb elismeréseiről). Az 5 legjobb filmjének felidézésével emlékezünk rá.

sutherland.jpg

Kelly hősei 

Az 1970-ben Brian G. Hutton által rendezett Kelly hősei egy valóságos klasszikus, mely egy második világháborús amerikai szakasz bankrablását mutatja be, rengeteg vicces jeleneten és izgalmas kalandon keresztül. A film különlegessége a temérdek furcsa karakter, melyek között ott találjuk Donald Sutherland által megformált Csodabogarat is (Sergeant Oddball). Szövegei valódi szállóigévé váltak az évtizedek alatt. 

Tű a szénakazalban

Ken Follett hatalmas sikert aratott háborús regényét Richard Marquand vitte filmre 1981-ben. Az angol thrillerben az Adolf Hitlernek dolgozó német kémet, Die Nadelt (a Tűt) Donald Sutherland alakítja egészen elképesztő életszerűséggel. Karakterének feladata a közelgő normandiai partraszállás pontos helyének és idejének felderítése. A negatív karakternek néhol még szurkolunk is, aminek Sutherland zseniális alakítása a legfőbb oka.

X Polgártárs

Az X Polgártárs hozta el annak idején 1995-ben Donald Sutherland számára a Golden Globe elismerését, így sokan ezt tekintik legjobb filmjének. A sztorit egy megtörtént eseménysorozat a rosztovi rém ámokfutása adja, aki a 80-as évek Szovjetuniójában 53 nőt gyilkolt meg. A filmben a nyomozást vezető őrnagyot alakítja Donald Sutherland.

Ha ölni kell

Sajátos műfajban próbálta ki magát 1996-ban Donald Sutherland, a Ha ölni kell egyik fontos szerepének elvállalásakor, mely műfajt nevezhetjük úgy is, hogy dráma-thriller. A film alaptörténete a fajgyűlölő délen játszódik, ahol egy színesbőrű apa megtorolja a lányát megerőszakoló két fehér férfi gonoszságát. A jogi eljárásban az apa egyik védőjét alakítja Sutherland. 

Piszkos tizenkettő

Egy ugyancsak klasszikussá váló  háborús film 1967-ből, Robert Aldrich rendezésében A piszkos tizenkettő, mely E.M. Nathanson világhírű regény-történetét dolgozza fel. A sztori szerint a II. világháborúban 12 köztörvényes bűnözőt vetnek be a nácik ellen egy öngyilkos küldetés során. Természetesen az egyik elítéltet Donald Sutherland alakítja. 

critic_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://thecritic.blog.hu/api/trackback/id/tr9618432879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2024.06.23. 08:08:22

Sajnos lassan elmennek a régi nagyok. Én leginkább Clint Eastwoodért és Michael Caine-ért aggódom, mindketten elmúltak 90 évesek.
süti beállítások módosítása