The Critic

Az Alien franchise és a Romulus

2024. április 06. - The Critic

Az Alien-rajongók által már nagyon várt legújabb fejezet végre magyar-nyelvű előzetest is kapott és megindult a visszaszámolás is a bemutatóig. Az alkalomból érdemes visszatekintenünk kicsit az Alien-franchise történetére.

Az Alien-világ megteremtése valójában öt ember érdeme: egyikük Alan Dean Foster, aki 1979-ben megírta első Alien-regényét, Nyolcadik utas a halál címmel, majd következett egy forgatókönyv-író páros Dan O'Bannon és Ronald Shusset, akik különleges forgatókönyvet varázsoltak a sztoriból illetve Ridley Scott aki megrendezte a legelső Alien filmet és végül kellett a sikerhez ötödikként Hans Rudolf Giger is aki megtervezte a rémséges xenomorfok vagy Alienek külsejét (melyért egyébként Oscart is kapott). A siker megszületett tehát 1979-ben és rögtön folytatásért is kiáltott így jöttek sorban az újabb és újabb Alien filmek, különböző rendezőktől: James Cameron 1986-ban megcsinálta a Bolygó neve halált (az egész franchise legjobbját), David Fincher 1992-ben az Alien 3-at, Jean-Pierre Jeunet pedig 1997-ben az Alien Resurrectiont (Alien 4-et). Ezen a ponton megpihent kissé a franchise, majd következtek a versus részek: 2004-ben és 2007-ben mérsékelt sikereket aratva (az egyik 5,7 a másik 4,7 pontot ért el az IMDb-n). Ezekben az Alienek a Predátorokkal harcolnak (nem okozva osztatlan sikert a rajongóknál).

alien_romulus1.jpg

A kép forrása: linkedin.com

Ekkor úgy tűnt, az Alien sikerszéria kifulladt, ám felbukkant újra Ridley Scott és bevállalt két vadiúj Alien részt, melyek visszahozták az érdeklődést az Alienek iránt. Az első Scott-rendezés a Prometheus címet kapta 2012-ben, a másik címe Covenant lett 2017-ben. A Prometheus elérte a 7 pontot, a Covenant pedig a 6,4-et a rajongóknál (IMDb adat). A kettő közül nem véletlenül lett sikeresebb a Prometheus, hiszen ez az epizód egy valóban érdekes eredetsztorit tár elénk, melyben magyarázatot kapunk arra, hogy miként függ össze az emberiség kialakulása és az Alienek továbbfejlődése. A sztori szerint ugyanis egy távoli bolygón, melyet az emberiséget létrehozó óriás-emberek választottak ki különböző kísérletekre, alkotóink eldöntik hogy nem vagyunk méltóak a további életre és egy biológiai fegyverrel kipusztítanak bennünket. Az említett biológiai fegyver pedig nem más, mint egy agresszív életforma az Alienek első változata. Csakhogy az általuk kikísérletezett életforma ellenük fordul és megöli őket. Ekkor érkeznek meg a helyszínre az emberek, akik felébresztik a szunnyadó idegeneket és biológiai keveredésre késztetik őket. Így teremtődnek meg a Xenomorfok, a közönség-siker részek Alienjei. A Prometheus után megjelenő Covenant kicsit összekutyulja ezt a jól kitalált eredet-sztorit, belevonva egy mesterséges embert is.

Itt tart jelenleg a franchise, de nyáron érkezik a Romulus, mely valószínűleg csak augusztusra kerül majd a magyar mozikba. Már magyar nyelvű előzetese is elérhető.

Az előzetes információk alapján a rendező Fede Alvarez, a főszereplő pedig a törpe-növésű  (mindössze 152 centis), 26 éves Priscilla-sztár: Cailee Spaeny. További szereplők: Archie Renaux, David Jonsson, Aileen Wu és Spike Fearn. Az alaptörténet független az eddigi részektől és egy teljesen elkülönülő idősíkban játszódik, valahol a távoli mély-űrben egy csapat fiatallal, akik a galaxis legfélelmetesebb életformáival találkoznak. Az előzetes alapján biztosan lesznek most is arctámadók és belső szájat kilökő Alienek is.

Az izgalom így egészen biztosan garantált, mint ahogyan az is hogy az eredeti, 1979-es részhez, a Nyolcadik utas a halálhoz hasonló, nyomasztó légkörű, vélhetően egy űrhajón játszódó cselekmény sokkol majd bennünket.

alien_romulus_main_character.jpg

A kép forrása: avpcentral.com

A Romulus premier-bemutatója bár még kicsit odébb van (hiszen augusztus 16-ig rengeteget kell még aludnunk [120 napnál is többet]), a "ráhangolódást megkezdhetjük például a korábbi részek újbóli megnézésével. 

The Critic

critic_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://thecritic.blog.hu/api/trackback/id/tr7018373741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Panzerkampf 2024.04.07. 11:30:35

Visszaszámolás 130 napról!
süti beállítások módosítása