The Critic

A 3-test probléma (kritika)

2024. március 30. - The Critic

A Netflixen jelenleg nagyon népszerű sorozat A 3-test probléma alapját Liu Ce-hszin (Cixin Liu) regény-trilógiája alkotja, mely 2000-ben íródott és 2006 után lett világsiker a különböző könyvpiacokon (Amerikától Ázsián át egészen Európáig). Nálunk, magyarországon is kapható már az Európa Könyvkiadó gondozásában. A regényből készült 8 részes filmsorozat címe egy létező csillagászati jelenségre utal, melynek lényege, hogy minden olyan csillagrendszer, mely 3 alkotóból áll, előbb-utóbb felbomlik. Ez kimondottan katasztrófát jelent a Földtől 4 fényév távolságban élő san-ti civilizáció számára, hiszen lakóhelyük éppen egy hármas csillag-rendszerben van. Menekülni és áttelepülni próbálnak tehát, így kapóra jön számukra, hogy a Földről egy ismeretlen kultúra meghívja őket.  haromtest_regenyek.jpg

A film fokozatosan ismerteti meg a nézőt a kialakult helyzettel és annak kulcsfiguráival, így rögtön megismerhetjük Ye Wenjie (Rosalind Chao) tudósnőt, akit fiatalon vet rabságba a kínai diktatúra. Wenjie kiemelkedik azonban a fogoly-sorból és egy világűrt kutató állomáson kap munkát. Itt dönti el, hogy egy általa érzékelt jelre, mely 4 fényév távolságból érkezik, önkényesen válaszol és a Földre hívja az üzenetet küldő san-tikat. Ezzel azonban óriási lavinát indít el, mert a san-tik valóban elindulnak a Földre (megkezdik 400 éves utazásukat) ám közben ide irányítják szuperszámítógépeiket (a szophonokat), melyek azonnal meg is érkeznek, hogy lassítsák fejlődésünket.

3test_problema.jpg

A kép forrása: nbcnews.com

A idegenek célba veszik a Föld legjobb fiatal tudósait, hogy próbáknak tegyék ki őket és megöljék közülük azokat, akik veszélyesek rájuk nézve. Célpontjuk lesz a kínai Jin Cheng (Jes Hong) fizikusnő, a csinos Auggie Salazar (Eliza González) a nano-technológia elismert kutatója, Jack Rooney (John Bradley) informatikus zseni, Saul Durand (Jovan Adepo) korunk egyik legnagyobb kutatója és Will Downing (Alex Sharp) fizikus. Ám a tudósoknak akadnak támogatói is, a hatóságok és titkos ügynökségek, akik értesülnek a san-ti veszélyről és felveszik a kesztyűt. Vezetőjük Thomas Wade (Liam Cunningham), aki Da Shi (Benedict Wong) segítségével megkezdi az idegenek által teremtett földi szervezet felgöngyölítését. Létrejön ugyanis egy csoport Mike Evans (Jonathan Pryce) vezetésével, mely segíti az idegenek törekvéseit a Földön.

Bár a 3-test probléma messze nem hibátlan mű és színészi alakítások illetve látvány-minőség terén is elmarad az élvonalbeli "A" kategóriás kasszasikerektől, mégis élvezetes, izgalmas és szórakoztató alkotás. Az alaptörténete egy nagyon érdekes sci-fi sztori, mely rengeteg fordulatot és meglepetést tartogat a néző számára. Részről részre kapjuk a rejtélyeket, így a feszültség és a kíváncsiság is epizódról epizódra fokozódik bennünk, végig a 8 fejezet alatt. A sorozat kétségkívül megdolgoztatja mind agyunkat mind fantáziánkat, mert számtalan különleges kérdést vet fel. Jók a zenei elemek és a sok helyszín miatt változatos a látvány-világ is.

3testproblema.jpg

A kép forrása: thewrap.com

Negatívum, hogy kicsit sok a nyitott kérdés mindvégig és minimális lezárást sem kapunk az első évad végére. Akadnak túlzó bugyutaságok is, mint az a jelenet, melyben egy lefagyasztott emberi agyat küldenek a világűrbe a san-tikhoz (melytől kapcsolat-felvételt várnak) és mindezt 300 atombomba űrben történő felrobbantásával hajtják végre (gyorsításként alkalmazva a detonációkat). Az sem túl hihető, hogy az idegenek kommunikálnak a földi híveikkel, érvényesítik itt terveiket (ide juttatott szuper-számítógépeikkel) miközben 400 évbe tart nekik eljutniuk hozzánk. Ugyanakkor érdekes kérdéseket is feszeget a 8 epizód, mint például, hogy miként lehet felkészülni egy fejlettebb civilizációval való találkozásra és hogyan lehet megőriznünk civilizációnkat, ha egyszer valóban fenyegetés ér bennünket.

Értékelésem az első évad 8 epizódjára 70%. Ajánlani tudom a science fiction műfaj kedvelőinek, ám nem biztos, hogy szerencsés választás a sorozat azoknak, akik csak a látványt értékelik, a grandiózus amerikai giga-produkciókhoz szokva.

The Critic

critic_also.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://thecritic.blog.hu/api/trackback/id/tr4518367243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morpheus_ 2024.03.31. 14:30:33

Jó sci-fi a 3-test probléma, nekem is tetszett! Jelent meg más jó filmsorozat is, például a SkyShowtime streaming szolgáltatónál a Halo sorozat. Ez inkább disztópikus akció-film.
.
filmvilag.me/get/sorozat/7276857
.
De egészen látványos az egész.

Panzerkampf 2024.03.31. 16:51:12

@Morpheus_: A 3-test probléma tetszett, végig megmaradnak a rejtélyek, minden rész után kíváncsi az ember, hogy mi lesz a következő epizódban. A Halo nekem csalódás volt: egy összevisszaság, teljesen a video-játékra mentek rá, hogy annak a stílusvilágát visszaadják.
süti beállítások módosítása